5 typer av bungyjump

typer av bungyjump

Olika former av bungyjump

Bungyjump är fortfarande en mycket populär aktivitet bland många extremsportare. Så som sporten ser ut idag är det i stora drag fem olika slags hopp som utförs. De flesta känner till det första, det gamla vanliga (om man nu kan säga så) bungyjumphoppet. Detta hopp kommer ursprungligen från de infödda på Pingstön i södra Stilla havet och innebär i sin moderna form att man kastar sig ut från en plattform eller annan hög höjd, iförd en säkerhetssele och en lina som håller ihop fötterna. Selen och linan sitter ihop med ett bungyrep, som består av ett stort antal gummilinor som tvinnats ihop till ett rep. När bungyrepet sträcks maximalt kommer hopparen att studsa ett antal gånger, hängandes upp och ner. Ett typiskt hopp innebär vanligen två till fyra returer, som var och en ger en fantastisk känsla av tyngdlöshet.

Katapult – Bungyraket

Den andra typen av bungyjump har flera namn och kallas omväxlande Katapulten, Omvänd bungy eller Bungyraketen. I den här varianten startar hopparen på marken och skjutsas uppåt, fastsatt i olika linor och anordningar och med bungyrepet anslutet till exempelvis en lyftkran. När repet lossas och sträcks, flyger hopparen (som skjuten ur en katapult) rätt upp i luften. Den här varianten kan tyvärr innebära vissa risker, främst för att bungyrepet har en tendens att dras mot det föremål, ofta en lyftkran, som det förankrats i. Risken är då att hopparen slår i kranen på första studsen. Frånsett starten är det här hoppet annars precis som ett ”vanligt” bungyjump, den enda skillnaden är alltså att det börjar på marken.

Tvilligtornen

En tredje form av bungyjump är känd som Tvillingtornen. I detta hopp har man eliminerat Katapultens kollisionsrisk genom att ha två fästpunkter för hopparens utrustning, oftast två höga torn eller kranar. Dessa står en bit ifrån varandra och har bungyrepet fäst i mitten. Genom att de reagerar simultant, och sträcks samtidigt, skjuts hopparen rakt upp utan att riskera att slå i vare sig plattform eller kran. I vissa kommersiella sammanhang används istället en metallbur, vilket kan kräva ytterligare en omgång noggranna beräkningar eftersom burens extra vikt kräver kraftigare bungylina.

Bungee run

Bungee run kallas en fjärde variant av bungeejump. Trots namnet handlar det sannerligen inte om att hoppa, utan detta är en form av bungyaktivitet som utförs på ett slags uppblåsbar bana. Fastsatt i bungyrepet gäller det att springa så långt som möjligt på banan innan man dras tillbaka mot fästpunkten. Faktum är att det till och med tävlas i denna form av bungysporten.

Bungee trampoline

Den femte typen av bungyjump heter Bungee trampoline och innebär att man förutom stolpar och bungyrep även använder en trampolin eller studsmatta. Iförd säkerhetssele och bungyrep börjar hopparen studsa på trampolinen. Linorna är fästa vid stolpar på sidorna av trampolinen och sträcks när hopparen studsar. Ju högre studs desto mer sträckta linor och tack vare denna kombination av linor och trampolin innebär den här tekniken att hopparen kommer mycket högre än vad som vore möjligt med bara trampolinen som start för sitt bungyjump.

Som synes finns det alltså många typer av bungyjump i den moderna bungyjumprörelsen och här har endast funnits möjlighet att presentera några av de mest kända exemplen. I framtiden kan vi nog räkna med att många fler varianter av denna ganska extrema sport kommer att utvecklas.